nedeľa 16. apríla 2017

RECENZIA: Niečo viac (Patrick Ness)

Originálny názov: More Than This (2013)
Rok vydania u nás: 2017
Počet strán: 320
Vydavateľstvo: Slovart
Väzba: pevná

Anotácia: Chlapec menom Seth zomiera. Život mu vezmú besniace morské vlny. No potom sa prebudí. Nahý, smädný a hladný. Ale živý. Ako je to možné? Spomína si na vlastnú smrť, ako sa mu trieštili kosti, ako si rozlámal lebku o kamenné morské dno. A ako to, že sa prebral? A kde sa vlastne nachádza? Ulice sú mu povedomé, ale všetko je opustené a zničené. Čo sa to deje? A prečo vždy keď zatvorí oči, podľahne spomienkam, ktoré mu pripadajú reálnejšie ako svet okolo. Čo je skutočné? Seth hľadá odpovede a dúfa, že tu nie je sám, že toto predsa len nebude jeho osobné peklo... A čoho sa najviac desí? Že je tu ešte niečo viac...
***
Predpokladám, že Patricka Nessa už všetci poznáte. A že ste počuli o jeho dielach, ktoré v sebe vždy nesú niečo neobyčajné. A táto kniha tiež nie je výnimkou.
Otvárala som ju so zvedavosťou nevediac, čo očakávať. Musím povedať, že ma prekvapila a to hneď niekoľkokrát.
Tak za prvé: koľko kníh začína smrťou hlavnej postavy? Fajn, to až také prekvapujúce nebolo, ak ste si prečítali anotáciu, no aj tak. Prvých niekoľko strán vám ponúkne farbistý opis pocitov chlapca, ktorý umiera, zomrie a nakoniec sa prebudí, hoci si je istý, že zomrel. Je z toho rovnako vykoľajený, ako čitateľ, takže sa doňho dá perfektne vcítiť.
Po druhé: prostredie, v ktorom sa príbeh odohráva. Znova, Seth sám nevie, kde sa nachádza... okolie síce spoznáva, no nedáva to zmysel. Vlastne odzačiatku máte pocit, že nič nedáva zmysel. A preto sa upnete na to, na čo aj Seth a spolu s ním hľadáte niečo viac.

... a akoby to nestačilo, celý život ho sprevádzala aj zúfalá túžba, akýsi pocit, že musí existovať niečo viac- niečo iné ako táto ťarcha.
Aký by to malo inak zmysel?"

Ťažko opisovať neopísateľný príbeh. Odzačiatku viete len to, že Seth zomrel, potom sa prebudil na mieste, kde nikto iný nie je a zúfalo sa snaží zistiť, čo sa to deje a čo to znamená. O tom je vlastne prvá zo štyroch častí, na ktoré je rozdelená táto kniha.
V druhej časti už začína akcia a objaví sa druhá vec, ktorá ma prekvapila, tú vám však samozrejme neprezradím :D Príbeh sa tu už naozaj začína rozbiehať, zisťujeme viac detailov o mieste a situácií v ktorej sa Seth ocitol.
Príbeh napokon naberá smer, ktorý som naozaj neočakávala a sama neviem, či ma to potešilo, alebo sklamalo. Tak nejak som čakala, že celá kniha sa bude niesť v znamení prvej časti- že Seth bude hľadať odpovede, všetko skúmať a hľadať to slávne Niečo viac. No asi som rada, že to tak nie je, zrejme by bolo ťažké napísať to pútavo :D
Zvyšok knihy už pokračoval veľmi dynamicky. Ness postupne odhaľuje všetky tajomstvá a nezaobíde sa to bez momentov, kedy som neveriacky krútila hlavou, alebo otvárala ústa a žasla nad tým, ako sa všetko napokon vyvŕbilo.

 ,,Ľudia sú krehkí. Každý sa občas zlomí."

Príbeh občas "prerušovali" flashbacky, ktoré nám trochu priblížili Sethov život pred jeho smrťou. Napriek tomu, že to bolo pre príbeh obohacujúce a asi aj nevyhnutné, trošku mi to prekážalo. Ale to je len tým, že celkovo to v knihách nemám rada, radšej sa sústreďujem na prítomnosť. A neviem čím to bolo, ale zdalo sa mi, že Seth vo flashbackoch bol úplne iná osoba. Akože chápem, keď zomriete a potom sa prebudíte na mieste, ktoré považujete za svoje osobné peklo, zmení vás to :D Ale aj tak.

Nechem veľa prezrádzať. Verte mi, čím menej o príbehu viete, tým lepšie. Seth je postava, ktorú si rýchlo obľúbite a rovnako aj ostatné postavy, ktorých nie je veľa, ale každá má svoj príbeh a je niečím výnimočná.
Každopádne, ich cestu sledujete s napätím, očakávaním a dúfate, že všetko dobre dopadne. Ťažko povedať, či sa vaše prianie naplní, ten koniec... Čo to bolo??? Naozaj nedokážem povedať, či to skončilo dobre, alebo zle, čo som vlastne očakávala a či to naplnilo moje predstavy. Myslím, že je to dosť subjektívne a závisí to od toho, čo si predstavujete pod pojmom šťastný alebo nešťastný koniec a či vám stačí len náznak toho, ako by príbeh mohol pokračovať :D
Každopádne, ak hľadáte knihu plnú pekných myšlienok a zaujímavých zvratov, ak hľadáte Niečo viac, určite po nej siahnite :)


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi ďakujem vydavateľstvu Slovart
Knižku si môžete zakúpiť TU. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára