pondelok 14. augusta 2017

RECENZIA: Klub bitkárov (Chuck Palahniuk)

Originálny názov: Fight Club (1996)
Rok vydania u nás: 2017
Počet strán: 206
Vydavateľstvo: Panta Rhei
Väzba: brožovaná

Anotácia:

Bezmenným rozprávačom kultového románu Klub bitkárov je mladý muž, ktorý má ubíjajúcu prácu a trpí nespavosťou. Úľavu hľadá na stretnutiach podporných skupín pre pacientov postihnutých ťažkými chorobami, kde predstiera, že je jedným z nich.
Všetko sa však dramaticky zmení, keď na stretnutia začne chodiť Marla, mladá žena, ktorá tiež predstiera choroby. Na scénu zakrátko prichádza záhadný a charizmatický Tyler Durden.
Rozprávač a Tyler Durden založia tajnú organizáciu, klub bitkárov, ktorý sa riadi pevnými pravidlami. V suteréne barov sa po večeroch schádzajú muži, vyzývajú sa navzájom na súboj a bijú sa, "dokedy je to nutné".

Tyler sa chystá zraziť na kolená civilizáciu so svojou armádou tých, čo sa vzbúrili proti sivej každodennej existencii. Rozprávač je jediný, kto s ním môže bojovať. Ale aké má šance? Rozvíja sa podivný trojuholník lásky a nenávisti. A temná hra, ktorá možno nie je hrou...


Nastal čas na nejakú kultovú knihu, povedala som si... Vyšli nové krásne filmové klasiky v Panta Rhei edícii, čo viac si môžem priať... Po Čokoláde by možno bolo fajn niečo drsnejšie a Klub bitkárov tak celkom znie... To, čo som však dostala, som nečakala.

Úžasné.
Bolo to jednoducho úžasné.
Áno, na začiatku som bola trochu zmätená, ten štýl rozprávania som najprv celkom nechápala. Keď som si však naň zvykla, došlo mi, aký bol geniálny.
Celý príbeh bol ako mozaika- každá kapitola poskytovala malý kúsok príbehu, ktorý sa pomaly pridával k tým ostatným. Rozprávanie bolo často retrospektívne, kapitoly akoby poprehadzované. A tak ste prvú kapitolu stopercentne pochopili až úplne na konci, kedy vám už dávala úplný zmysel.
Autor nikdy nič nepovedal narovinu, všetko len akoby načrtol a až postupom času sa to vyjasňovalo, niekedy v strede kapitoly, niekedy až o desiatky strán neskôr.

Hlavná postava bola naozaj výnimočná. Nevieme jeho meno, nič o jeho rodine alebo detstve. Vieme len, že ho nebaví jeho nudná práca, trpí nespavosťou, navštevuje rôzne podporné skupiny a málokedy odsudzuje iných ľudí. Veci berie také, aké sú, nefňuká, nesťažuje sa...
Je výnimočný rovnako situácie v jeho živote.

,,Vlastný život mi vtedy pripadal akýsi príliš úplný a možno treba všetko rozbiť, aby sme zo seba vybudovali niečo lepšie."

Vedľajších postáv nebolo veľa. Občas sa tam zjavil Rozprávačov šéf, niekoľko členov Klubu a Marla Singerová, ktorá sa postarala, že medzi ňou, Rozprávačom a Tylerom vznikol akýsi trojuholník. Z nej som mala rozpoluplné pocity- na jednu stranu mi bola celkom sympatická, no mnohé jej názory a činy som nechápala. 
Najdôležitejší a najvýraznejší však bol samozrejme Tyler Durden, ktorý Rozprávačovi obrátil život hore nohami. Ten ho obdivuje, chce byť ako on a nechá ho viesť jeho vlastný život. Keď založia Klub bitkárov a neskôr aj iné skupiny, ľudia, ktorí ich navštevujú Tylera uznávajú, obdivujú, stane sa takmer ich novým bohom. No každý človek má chyby. Temné stránky. A aj Tyler ich mal až-až. Mal na ľudí obrovský vplyv, dokázal ich donútiť urobiť hocičo. No sám sa občas cítil stratený, bezmocný...

Tí, čo si horlivo vypisujú citáty z kníh budú mať pri tejto čo robiť. Je plná krásnych myšlienok a hlavne žiadna veta nie je plytká alebo klišé. Určite ste sa už niekedy stretli s tým, že rôzne pasáže z kníh vám prišli povedomé, podobali sa na iné... tu sa to určite nestane.

,,Od dokonalosti nemožno očakávať viac ako okamih."

Niekde som čítala, že keď kniha prvýkrát vyšla, veľa ľudí šokovala a pobúrila. Chápem prečo. Je drsná, surová a vulgárna, no zároveň krásna. Pretože je reálna. Svet nie je len príjemné miesto a ľudia nie sú dokonalí. Autor poukazuje na všetky stránky ľudskej bytosti a to hlavne na tie zahanbujúce a temné, ktoré sa snažíme skrývať. No práve tie nás robia ľuďmi, nedokonalými bytosťami, ktoré majú okrem iného aj tendenciu ničiť. 

Musím uznať, že táto kniha ku mne naozaj prehovorila. Určite nie je pre každého, niekomu sa môže zdať príliš vulgárna alebo dokonca nechutná, no mne nejakým čudným spôsobom príde geniálna. Ak hľadáte niečo iné, niečo výnimočné... rozhodne po nej siahnite :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára