piatok 22. septembra 2017

Blogtour- spoveď autorov


Tento rok som sa po prvýkrát rozhodla zapojiť do projektu s názvom Blogtour. Som presvedčená, že väčšina z vás vie, o čo sa jedná, pretože tento projekt úspešne beží už niekoľký rok. A ak náhodou neviete, o čom teda tento Blogtour je, v skratke vám to vysvetlím:

  • Tento rok ho mali na starosti blogerky MelindaEllen a Ivcca. Na svojich blogoch uverejnili úvodný článok so všetkými pokynmi, ako sa do projektu zapojiť.
  • O čo teda ide? V podstate o rozhovory s vašimi obľúbenými autormi. Jediné, čo treba urobiť, je vymyslieť si jednu otázku, nájsť kontakt na vašich obľúbených autorov a potom im napísať mail.  Ďalej už len čakať na odpovede a vychutnávať si pocit, že váš obľúbený spisovateľ si na vás našiel čas a odpísal! Je to naozaj skvelý pocit a účasť v tomto projekte rozhodne stála za to :)
  • Niekedy bolo síce náročné dopátrať sa k emailovým adresám niektorých ľudí a tak som kopu z nich musela oslovovať prostredníctvom tumblru, twitteru alebo goodreads, ale inak to prebiehalo bez problémov.

Tak a teraz už späť k samotnému článku. Z niekoľkých desiatok oslovených mi odpísalo neuveriteľných 44 spisovateľov, za čo som neskutočne vďačná :3 Moja otázka znela:

Ktorú z vašich postáv, ktoré ste vytvorili, by ste chceli mať za svojho najlepšieho priateľa?

Niektorí sa rozpísali viac, iní menej, no každá odpoveď ma potešila. A tu sú ich odpovede :)



1.

Viem, že je to troche očividné, ale musím povedať Mark Watney. Je to vtipný chlapík a bolo by fakt cool len tak s ním tráviť čas alebo skočiť na pivo.    

2.


Obdivovala som Regan, hlavnú hrdinku mojej knihy Elusion a Etherworld (ktorú som písala s mojou dobrou kamarátkou Claudiou Gabel), ale myslím, že postava, ktorú by som najviac chcela za svoju najlepšiu priateľku je Megan, hlavná protagonistka z knihy The Pretty One. Táto kniha bola inšpirovaná nehodou, ktorá sa stala mojej sestre, takže celý čas ako som písala, som sa cítila, akoby bola so mnou.

3.

Asi najradšej by som sa kamarátil s Johanou zo svojho nového románu Trol. Jej príbeh je voľne inšpirovaný mojou skutočnou dobrou kamarátkou,
ktorá takisto prekonala silnú drogovú závislosť. Hrdina knihy zisťuje - okrem množstva iných vecí - aj to, či je priateľstvo medzi mužom a ženou vôbec možné bez toho, aby to prerástlo do niečoho iného, hlbšieho, silnejšieho, napríklad do lásky. Toto napätie, neistota, ma odjakživa fascinovali.
Navyše, Johana si dáva takmer nesplniteľné ciele, riskuje, nasadzuje doslova život. Nasleduje svoj zámer, svoj sen, napriek mnohým prekážkam. To postava potrebuje. Kamarátstvo s ňou by určite nebolo jednoduché, ale rozhodne by som sa s ňou nenudil :)

4.

Bez pochyby by to bol Benet, zo série Konyvran. Plietol by mi svetre a piekol skvelé kolačiky. Nerozpráva veľa, ale keby som sa niekedy dostala do problémov, kryl by mi chrbát.    

5.

Vôbec netuším, nakoľko ich mám rada úplne všetky, aj tie zápornejšie. A navyše v mojom reálnom živote najlepších priateľov už mám... Ale ak by som si musela vybrať, tak volím Peťa Volena z knihy Ako z románu. Je to akčný muž, s ktorým by sa žena nenudila, pravda, má komplikovanú povahu, hrozí kopec hádok, no vo svojom živote by som ho prijala. Navyše ho vnímam ako sexi chlapa :) Je to taký správňak... Ale ako som vravela, mám ich rada všetky - v Džínsových denníkoch aj v Dievčati z minulosti.

6.
   
Som v pokušení zvoliť Matku, pretože by som rada mala prístup k všetkej múdrosti, ktorú má tá žena v hlave. Ale pochybujem, že Matka má veľa času na priateľov. Je príliš zaneprázdnená tým, že sa musí o všetkých starať, keďže sú od nej závislí. Takže by som si vybrala Alys. Je si hlboko vedomá svojich chýb, čo je dobrá vlastnosť, a rada by som jej pomáhala uvedomovať si jej skvelé silné sránky. 

7.
   

Chcela by som sa priateliť s kopou mojich postáv, ale najradšej zo všetkých by som za priateľku mala Annu Whitt zo série Sweet Evil (Svůdné zlo). Je vždy verná a láskyplná. <3 :)

8.

Moja obľúbená postava je Pán Crepsley, ale ako najlepšieho priateľa by som zvolil… Steva Leoparda!! 

9.
   

Uf.... tak som sa zamyslela a myslím, že za najlepšieho priateľa by som chcela mať Bibiánu z Aprílového dievčaťa. Samozrejme všetky svoje postavy mám rada, s takým Jackom Kilmerom by som rada randila :-), ale tu ide o priateľstvo, takže asi naozaj Bibiánu. Pretože je hanblivá, ale aj naivná, ale zároveň človek s dobrým srdcom a hlavou plnou snov... 

10.
   

V priebehu niekoľkých rokov som vytvoril zopár naozaj divokých postáv, ale keby som si musel vybrať jednu ako najlepšieho priateľa, bol by to môj anjelský súkromný vyšetrovateľ, Remy Chandler. Počas písania všetkých siedmych kníh o ňom, som si k tomuto bývalému anjelovi vytvoril naozaj silný vzťah. Viem si nás predstaviť ako spolu sedíme, debatujeme, popíjame drinky a počúvame hudbu. Áno, jednoznačne Remy.

11.

Pravdepodobne Wendy Avery zo série Nadpozemská. Ale rovnako by som sa chcela kamošiť s Lady Jane Grey.    

12.

Všetky moje postavy sú osoby, o ktorých som presvedčený, že by boli dobrí priatelia, no je pravda, že keby boli skutoční, s niektorými by som si bol bližší ako s ostatnými... Myslím, že veľmi dobrým priateľom by bol Marcelo z môjho románu Marcelo objavuje skutočný svet. Obdivujem jeho dobré srdce a to, ako veľa premýšľa. Mám pocit, že by bol niekto, od koho by som sa dokázal naučiť veľa dobrého. Vidí svet trochu inak, než my ostatní a to je vždy dobrá vec- aj to, keď neberieme život, ktorý nám bol daný ako samozrejmosť. 

13.

Z postáv, ktoré sa objavili v trilógií Ohnivá kázeň, by som si určite vybrala Zoe. Možno sa zdá, že je trochu nevrlá, ale je aj hlboko oddaná, úprimná a odvážna- skvelá osoba, ktorú by chcel mať každý v bitke po svojom boku    

14.

Pravdepodobne Naničhodná sučka (z Lirael).   

15.

Mám dve možnosti, buď Hugo Marston alebo Tom Green. Asi by som zvolil skôr Toma. Je to strašne vtipný chlap a bola by fakt pecka tráviť s ním čas. Je nepredvídateľný, čo môže byť občas otravné, no je vtipný a vždy hľadá nejaké dobrodružstvo. Ďalšia vec, čo je na Tomovi skvelá je, že je veľmi lojálny. Urobil by hocičo, aby pomohol svojmu najlepšiemu priateľovi, a tým myslím naozaj hocičo. 

16.
   
Pravdepodobne Aled z knihy Radio Silence.  

17.

Vybrala by som si Shimmer, zlatého retrívera, ktorý vystupoval v jednej knihe, ktorú som napísala pre 8-12 ročných. 

18.
   
  Myslím, že môj najlepší priateľ by bol Liam. Najradšej mám na ňom jeho nezlomne pozitívny prístup! Nezáleží na tom, aké strašné okolnosti nanňho hodím, stále si zachováva ten jeho úškrn na tvári. To rešpektujem. A obdivujem. Je to ten typ priateľa, ktorého by som rád mal.
 
19.

To je ľahké. Hermes, boh zlodejov z trilógie Goddess War (Antibohyně). Stále by nás dostával do rôznych divokých a extravagantných situácií. A pravdepodobne by nás z nich vedel aj dostať :)

20.

Zafira, najlepšia priateľka, akú si človek môže želať. Je lojálna, vtipná, odvážna, inteligentná a vznešená. A navyše, môže zjesť tvojích nepriateľov!    

21.

Odpoveď na tvoju otázku znie: Ani neviem. Možno Tima z knihy Len to nikomu nepovedz, alebo Mareka z Troch krokov do pekla. Páčia sa mi ľudia, ktorí dokážu podať pomocnú ruku bez ohľadu na dôsledky.    

22.

Povedala by som, že za najlepšieho priateľa by som chcela moju postavu menom Spart. Je to drzá umelá inteligencia v počítači. Je naozaj vtipný a duchaplný a rada by som ho mala na svojom mobile!   

23.

Toto je ťažká otázka. Ale asi by som za svoje dve najlepšie kamarátky chcel Lili a Gretu z knihy Dánske dievča.    

24.

Vybral by som postavu zo série The Unknown Assasin, Howarda. Howard je podivný, svedomitý a vtipný chlapík, ktorý sa pomaly stáva zabijakovym spoločníkom a najspoľahlivejším priateľom. Napriek tomu že Howard začína ako “slabá” postava, ako séria pokračuje, nachádza svoju silu. Howard je oddaný, čestný a dobromyseľný. To sú pre najlepšieho priateľa skvelé vlastnosti!    

25.

Pravdepodobne buď Grace z ALEX, APPROXIMATELY, pretože je vážna, no vtipná, alebo Bex z NIGHT OWLS, pretože je rozhodná.    

26.

Keby som si musela vybrať z mojich postáv… Hmm, pravdepodobne by som vybrala postavu z môjho nového románu, ktorý vychádza v septembri: A Semi-definitive List of Worst Nightmares. Volá sa Jonah a rozhodne sa zdá byť tým, s kým býva najväčia zábava!    

27.

Asi Claire z knihy Son.    

28.

Povedala by som, že Linina mama Hadley je niekto, s kým by som sa rada priatelila. Je dobrodružná, umelecky založená a dokáže riskovať- všetko sú to skvelé kvality! 

29.
   
Za najlepšiu priateľku by som najradšej mala Elodie. Občas sa s ňou trochu ťažko vychádza, ale je vtipná, oddaná a stále ti kryje chrbát. Plus pozná vela zaujímavých ľudí! :) 

30.
   

Myslím, že by to záležalo od situácie. Ak by som sa nachádzala v životohrozujúcej situácií, vybrala by som si Lynn z knihy Not a Drop to Drink. Za normálnych, každodenných okolností by to bola Brooke- postava z mojej novej knihy, ktorá výjde už v októbri, This Darkness Mine.

31.

Aká ťažká otázka. Ako prvá mi napadla Deanna Madden z Dievčaťa zo 6E, pretože mám pocit, že keďže nemá vela priateľov, bola by to veľká pocta. A ak by sa so mnou niekto niekedy zahrával, zabila by ich :) No potom som si spomenula na Lanu z Čiernych klamstiev. Je to strašne silná žena a navyše je vydatá za miliardára a pravdepodobne by ma vláčila po všetkých ich dobrodružných cestách po celom svete. Ale aj tak si vyberiem Treya Marksa z Love in Lingerie. Milujem mať chalanov za najlepších kamarátov a on je fakt vtipný. Stále by ma rozosmieval a jeho život nikdy nie je nudný, takže by som tak prostredníctvom neho mohla žiť aj ja.    

32.

Nemyslím, že postavy v mojich knihách sú vhodné na to, aby boli najlepší priatelia. Majú toľko chýb! No nevadilo by mi stretávať sa s Tylerom Twispom, Nickovým miliardárskym bratrancom. Nechal by som sa pozvať na raňajky do jeho palácovej vily. 

33.
   

Warden. Veľa nočných rozhovorov, starých filmov, hudby a ticha… to by bolo príjemné. Prirodzene, nemohol by so mnou jesť pizzu, ale v každom inom ohľade by bol perfektný najlepší priateľ.

34.

Mám strašne vela postáv z ktorých by som si vedela vybrať! Moja prvá reakcia bola Dori (zo série the Between the Lines), ale to pradepodobne preto, že sa na mňa zo všetkých mojich postáv najviac ponáša (až na to že ja nadávam, haha). Podľa mňa tie najsilnejšie kamarátstva majú medzi sebou ľudia, ktorí san a seba podobajú, no zase nie príliš.
Erin, najlepšia kamarátka Jacqueline (z Easy- a dostane svoju vlastnú knihu Brave) by bola dobrá voľba, pre jej lojalitu a ochrankárstvo.
No Pearl (zo Sweet) sa najviac podobá na moju déru: je inteligentná, milujúca, dokáže odpúšťať a je dobrý poslucháč. Akceptuje svojich priateľov takých, akí v skutočnosti sú a vidí v nich to najlepšie, hoci to znamená, že niekedy musí meniť svoj prvotný názor, ako to bolo s Melody, Brittney a dokonca Boyce. To sú skvelé vlastnosi, ktoré by mal mať najlepší priateľ a tak volím ju.

35.

Užila by som si priateľa ako je Luca z Daughter of the Burning City. Páči sa mi, že je cynický a dramatický. Navyše by sme sa dobre posmiali nad pohárom ginu a tonicu.    

36.

Bolo by skvelé mať za priateľku Beas Fogg. Je vtipná, verná a zaujímavá a strašne by sa mi páčilo rozprávať sa s ňou, zdieľať naše obľúbené ciáty z kníh a počúvať, ako hrá na husliach. Navyše má u seba vždy nejaké sladkosti, alebo kolačiky, a to všetko ju robí skvelou kamarátkou ;)    

37.


Môžem povedať, že najradšej by som za najlepšiu priateľku mala Carys z knihy Dividing Eden (keby som si mala vybrať z kníh, ktoré sú už publikované. Moja odpoveď bude iná, keď bude v marci vydaná kniha Time Bomb). Milujem tvrdohlavých ľudí a ak by som ju dokázala presvedčiť, aby bola mojou najlepšou kamoškou, stála by prim mne, nech by sa dialo čokoľvek… čo by bolo fakt super.


38.

Veľmi rada by som sa priatelila s Lilah, hlavnou postavou z knihy Me Without you (Spoznal som ťa bosú/Až budu bez tebe). Myslím, že by bola ako kamarátka fascinujúca- je to veľmi vášnivá žena so silnými zásadami, a je naozaj neokrôchaná, čo na ľuďoch v mojej blízkosti milujem! Veľa som sa naučila len vďaka výskumu, ktorý som pri písaní tejto postavy robila, takže mám pocit, že ak by bola skutočná a navyše moja kamarátka, veľa by ma naučila.  

39.

Nina Frost

40.

Aká ťažká otázka. Ale myslím, že by to bola Emer Morrisey z knihy The Dust of 100 Dogs. Chápeš... je to pirátka, je drsná a spolu by sme sa dostávali do rôznych problémov... teda, myslela som, že by sme si spolu užili kopu zábavy!

41.

Keby som si musela vybrať, bola by to Ludmila. Starala by sa o mňa, piekla pre mňa sladkosti a dáva tie najlepšie objatia! Navyše spieva a je zábavná.

42.

Asi by to bola Carrie, z knihy The Life List (Seznam tajných přání). Má vlmi triezvy pohľad na svet, otvorenú myseľ, je zábavná a zhovievavá.

43.

Obávam sa, že v mojich knihách sa nenachádza ani jediná postava, ktorú by som rada mala za najlepšieho priateľa. Keby som si musela vybrať, tak možno Roland z When the Doves Disappeared. Ten je aspoň človeku oddaný až dokonca. Aj keď, ktovie, možno by všetky moje postavy boli také oddané, keby sa narodili v inom čase a lepšom svete.


44.

Zo všetkých postáv, by som vybrala Americu.



Tu si môžete nájsť články ostatných zapojených! :) 

<!-- end InLinkz script —>

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára